Thorndon Villa, Wellington

ABOUT

The house neighbours Premier House and therefore benefits from the verdant aspect, happily “borrowing” the tree vista in the new renovation.  The renovation included the removal of a fireplace, removing and replacing walls, new and resurfaced matai timber floors and trims, a new kitchen, bathroom and laundry, a remodelled guest suite with ensuite bathroom, new doors and windows for better exterior connections and a lot of shelves, including The Assembly Stackweave, for the many, many, many books and ornaments in this lovely family home.  As with all renovation projects the challenge for the clients was deciding where to stop and start the improvements; what to touch, not touch, or try not to touch.

We really enjoyed considering the spaces and proportions of the villa in this project, and utilised more walls and framed openings than is typically employed in a contemporary ‘open plan’ space.  We used a new wall with framed openings in the entry hall to provide a distinct separation of the spaces, and used framed openings again between the living and dining areas, and dining and kitchen to create an intimately scaled ‘rooms’ within the open plan space.